Kistelek város honlapja

Gerace, Olaszország

Az „olasz csizma” talpán, Calabria tartományban található mintegy háromezer lakosú Gerace Kistelek legújabb testvérvárosa.

A Száz Templom Városaként is emlegetett település Calabria régióban, az Appennini-félsziget délnyugati végében fekszik. A régiót északnyugaton a Tirrén-tenger, délen a Jón-tenger, keleten pedig a Tarantói-öböl határolja. Szicíliától csak a Messinai-szoros választja el. Az Aspromonte Nemzeti Park területén fekvő város határai Agnana Calabra, Antonimina, Canolo, Cittanova, Locri és Siderno.

Neve a görög lerax szóból származik, amelynek jelentése karvaly. A legendák szerint a tengerpartról, a szaracén támadások elől menekülő lakosokat egy karvaly irányította erre a vidékre, ahol egy új települést alapítottak. A 10. században a bizánciak fennhatósága alatt állt, majd a 11. században a normannok érkezésével a Szicíliai Királyság része lett. A középkor során nemesi birtok volt. Korabeli épületeinek nagy része az 1783-as calabriai földrengésben elpusztult. A 19. században nyerte el önállóságát, amikor a Nápolyi Királyságban felszámolták a feudalizmust.

A település legfontosabb nevezetességei a X. századi San Giovanello-templom, az 1045-ben épített katedrális, melybe Lokroiból származó oszlopokat építettek be, és a 13. században épült San Francesco-, azaz Assisi Szent Ferenc-templom.

Gerace-val élő és baráti kapcsolatot ápol a város. A testvérvárosi és a lakosok közötti kapcsolatot nagymértékben erősítette az Európa a polgárokért” – Testvérváros-program keretében megvalósuló Our Past is Our Future– Meeting of cultures in Kistelek, Múltunk a jövőnk – Kultúrák találkozása Kisteleken” című program, melynek köszönhetően 2014. november végén Gerace-ből egy 41 fős küldöttség látogatott Kistelekre.

A három napos találkozó számos olyan programot kínált a kisteleki és a Gerace-ből ide érkező lakosok számára, amelyek során megismerhették egymás múltját és jelenét, építészeti, kulturális örökségeit és hagyományait.

A kialakult baráti kapcsolatokat az önkormányzaton kívül a magánszemélyek és a városban működő olasz klub tagjai is rendszeresen ápolják.

További információ: http://www.comune.gerace.rc.it/

Poręba, Lengyelország

2009-ben aláírt szándéknyilatkozat alapján került kapcsolatfelvételre sor Kistelek és Poreba között annak érdekében, hogy a két város minél szorosabb partnerséget alakíthasson ki. Ennek érdekében a települések törekednek a lakosok közötti találkozó létrejöttére, a helyi önkormányzatok, szervezetek, egyesületek együttműködésére, különösen a kultúra, a tudomány, a sport, a turizmus és a gazdaság területén.

A testvértelepülés kapcsolat erősíti és elmélyíti azt a kapcsolatot, amely a két nemzet, a lengyel és a magyar között hagyományosan is létezik.

A két város közötti kapcsolat olyannyira élő, hogy Kistelek város nagyrendezvényein rendszeresen részt vesznek Poreba testvértelepülés képviseletében érkező vendégek. Ezek keretein belül közös sportrendezvények, így például labdarúgó-tornák megvalósítására is sor került, míg Kistelek delegációi, így például a fúvószenekar tagjai is résztvevői voltak a Poreba-i rendezvényeknek.

További információ: www.umporeba.pl

Årslev, Dánia

A dániai Arslev-vel, 1993 óta tart fenn kapcsolatot a város.

Arslev városa Dánia Fyn (Funen) szigetén helyezkedik el, a központi szerepet betöltő Odensetől délre. Az ország ezen része kisvárosok és apró falvak váltakozása, melyek egykoron a helyi grófi családok (Ahlefeldt, Laurvig, Bille) tulajdonában voltak. Jellemző a környékre a zsúpfedeles, főként fából épített parasztházak, a főúri lakhelyek, a végeláthatatlan gyümölcsösök harmonikus egységet alkotó sokasága.

A környék szülötte a nagy meseíró Hans Christian Andersen is, mely tényre igen büszkék a helyiek.

Érdekes látnivaló a várárokkal és felvonóhíddal ellátott Egeskov Kastély, amely igazi reneszánsz drágakő. 1554-ben épült, egy apró tó, az Egeskov (jelentése: tölgyerdő) kellős közepére. Alapját több ezer levert tölgyfacölöp alkotja. A kastélyt körül elterülő drága, 15 hektáros parkot az 1700-as évek közepén tervezték, évszázados fagyalbokrok találhatók ma itt, szabadon sétáló pávákkal, egy télikerttel, és gondosan nyírt angol kertekkel. A kastély berendezése antik bútorokból, nagyméretű, korabeli festményekből és vadásztrófeák sokaságából áll. A labirintusok szerelmesei bejárhatják a háromméteres bambuszsarjakból álló, kétszáz éves útvesztőt. A földszinten van a régi autók múzeuma, körülbelül háromszázat állítottak ki a kor autói közül

Arslev város oldala: www.aarslev.dk

AJÁNLÓ