Kistelek város honlapja

Klebelsberg Művelődési Központ, Kistelek

A Szent István teret szegélyező épületegyüttes ad otthont a város legnagyobb művelődési intézményének, a Klebelsberg Művelődési Központnak.

Az új építésű épületben színházterem, ifjúsági terek, kiállítóhelyek biztosítják a kulturális rendezvények hátterét, míg a teraszos-galériás kialakítású presszó, a csocsó és a billiárd a fiatalabbak szórakozási lehetőségeit színesítik.

 

 

A művelődési központ épülete közvetlen összeköttetésben áll a Kisteleki Általános Iskola aulájával, így a városi rendezvények lebonyolítására akár e két tér közösen is igénybe vehető.

A művelődési központ állandó helyszínt biztosít a város civil szervezeteinek rendszeres és alkalmi rendezvényeinek, valamint a városi és a városban lévő intézmények nagyrendezvényeihez.

Elérhetőségek:

Múzeum - Vicsay Lajos Helytörténeti Gyűjtemény

Az intézménynek a város egyik legrégebbi épülete ad otthont. A múzeum megújult kiállításokkal várja látogatóit. A gyűjtemény állandó kiállítás keretében a kisteleki és Kistelek környéki népélet tárgyait mutatja be a XX. század első feléből. Az épületben a paraszti házbelső és háztartás, valamint a községben egykor működő iparos műhelyek (kovács, cipész, takács) tárgyi emlékeit tekinthetik meg a látogatók. A tájra jellemző szántóföldi gazdálkodást kültéri kiállítás mutatja be.

 

 

Az időszaki kiállító-teremben 2014. augusztusától régészeti kiállítás látható.

A múzeum udvara közösségi rendezvények színtere. A programok hangulatát a kellemes környezet, a kert díszeként szolgáló 200 éves tölgyfa, és sütésre-főzésre alkalmas udvari kemence biztosítja.

Az épülethez gyermek- és ifjúsági programok megtartására alkalmas 20 m2-es foglalkoztató terem tartozik.

Múzeumlátogatás és információ: előzetes bejelentkezés alapján

Tápai Antal Kiállítás

Tápai Antal, Szeged „kalapácsos krónikása” száz éve született a Szegedhez közeli Kistelek tanyavilágában. Egész élete, teljes szobrászi működése szeretett városához kötötte. Móra Ferenc fedezte föl, ő vette pártfogásába a tehetséges lakatosinast, és ő irányította pályáját a fővárosi képzőművészeti főiskola felé. A lakatosinasból szobrász lett, nagy feladatokra készülő, elhivatott mester. Tápai Antal szobrászi működését, alkotói magatartását, emberi tartását egész élete során a Móra által reá testált feladatnak való tisztes megfelelés, a paraszti ősök által génjeibe oltott számadás kényszere hatotta át. Az életmű java alkotásait felsorakoztató emlékkiállítás állandó tárlaton látható szülőföldjén, Kistelek városában.

Helyszín: Klebelsberg Művelődési Központ, 6760 Kistelek, Petőfi S. u. 7-9. Galéria

Kisteleki Ede Városi Könyvtár

A könyvtár alapítása 1949-ben történt. Mint az ország legtöbb településén, a kisteleki könyvtár esetében is a gyökerek visszavezethetőek a századelőre, a húszas évekre, az egyesületek, egyletek működésének időszakára.

A Kisteleki Ede Városi Könyvtár életében fontos év volt 2007, ugyanis a korábbi épületből az átalakított volt Plébánia épületébe költözött át. Itt 2007. március 20-án nyitott ki a könyvtár. Az épületben a könyvtár rendelkezésére álló alapterület 316 m2 lett, melyből 185 m2 a könyvtári alapterület, a többi iroda, mellékhelyiségek, előtér, raktárak, kazánház.

 

Az átköltözés után a könyvtári alapfeladatok kiegészültek a Teleház átvételével. Az engedélyek beszerzése után az internetvonal bekötése és a számítógépek beszerelése 2007. május 23-ra készült el, így a Teleház ettől az időponttól folytathatta munkáját.

A Kisteleki Ede Városi Könyvtár általános gyűjtőkörű közkönyvtár, az olvasókat, használókat középszintű irodalommal, információval való ellátására és tájékoztatására saját állományából vállalkozik. A gyűjtés kiterjed minden ismeretágra, tudományra, művészetre stb., tartalmi korlátai nincsenek, de irodalomterületenként illetve információhordozóként különböző mértékben határozza meg a gyűjtés mélységét, szélességét. A lakosság minden rétegének alap- és középszintű szolgáltatásaival rendelkezésre áll.

További információ: http://www.kistelekikonyvtar.hu

Ifjúsági Ház

Cím: Kistelek, Kossuth tér 1.

AJÁNLÓ