Kistelek város honlapja

A Kisteleki Kistérség gazdasági élete

A kistérség a megye középső és nyugati részén fekszik. Kistelek járás északról határos Bács-Kiskun megyével is. Távolsága Budapesttől 118 km, Budapest- Liszt Ferenc repülőtértől 128 km, Kecskeméttől 61 km-re délre, Szegedtől 20 km-re északra helyezkedik el. Területe 410 km 2, lakosainak száma 20. 000 fő. Központi települése Kistelek (8000 lakos).

A kistérség a megye középső és nyugati részén fekszik. Távolsága Budapesttől 118 km (ebből 97 km autópálya), Budapest-Ferihegy repülőtértől 128 km (ebből 91 km autópálya), a megyeszékhelytől 20 km-re északra helyezkedik el. Területe 410 km 2, lakosainak száma 20000 fő. Központi települése Kistelek (8000 lakos).

Logisztikai helyzete igen kedvező: a nagy forgalmú E 75-ös főút (X/B sz. helsinki korridor) halad rajta keresztül. Távolsága az M5-ös autópályától 3km. Áthalad rajta a Budapest - Szeged villamosított vasúti fővonal is. A Tisza 1500 tonnás hajókkal hajózható (IV. osztályú vízi út), ez 30 km-re helyezkedik el.

A térség gazdasága jelentős, a vállalkozások száma 400-nál több. Az adottságok közül kiemelkedik a jó minőségű termőföld, a termálvízvagyon, az alföldi puszta, a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet.

Az ipar fő profilja: kábel- és gépalkatrészgyártás, élelmiszer és malomipar, építőipar, kézművesipar.

Mezőgazdaságában elsősorban az intenzív kultúrák: a zöldség- és gyümölcstermesztés, a fólia alatti dísznövénytermesztés és zöldséghajtatás dominál, de nagy jelentősége van a hagyományos extenzív állattenyésztésnek és sajtfeldolgozásnak. A fenntartható tájjellegű növénytermesztéshez és állattenyésztéshez kiemelkedően jók az adottságok.

Az idegenforgalom jó adottságokkal rendelkezik. A térségfejlesztési koncepció prioritást ad a turizmusfejlesztési programoknak. A színvonalas szállodai ágyak száma 160. A nevezetességek közül kiemelkedik az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark a skanzennel. Szintén európai hírű a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet, valamint a Pusztaszeri Arborétum. A helybeli idegenforgalom lehetőséget nyújt a népi hagyományok, népművészeti értékek megismerésére, lovaglásra, vadászatra, strandolásra és pihenésre. 

Az infrastruktúra fejlettsége kissé elmarad a megyei átlagtól. Az ivóvízellátásba bekapcsolt lakások aránya 70 %, a vezetékes gáz 53%, hulladékszállítás 72%, szennyvíz 4 % (100%-ban tisztított), csapadékvíz elvezetés 4% zártszelvényű, 30% nyíltszelvényű. Az 1000 főre jutó telefonvonalak száma 199. Internet szolgáltatás biztosított, a kábel TV hálózat részben kiépített. 

Humán erőforrások, oktatás. A mezőgazdaságban foglalkoztatottak részaránya 38%, az iparban 34%. Felsőfokú végzettségű 3%, középfokú 14%. A munkanélküliségi ráta 8%, 750 fő (a középfokú végzettségűek aránya 60%), ebből 55 pályakezdő. A többműszakos munkarend megszokott. Kisteleken munkaügyi kirendeltség működik. A havi bruttó átlagbér 50600 Ft. A középiskola postaforgalmi, levelező és szoftverüzemeltető profilú, az évente végzők száma 70. Nyelvek: angol 60%, német, francia. Jó a számítástechnikai (Internet) oktatás, jellemzően 350 órában.

Az alapszintű szolgáltatások biztosítottak. 3 bank működik elektronikus fizetési lehetőséggel. Vállalkozói központ és közművesített iparterület is működik, az ipari park folyamatos területi – és szolgáltatásbővítés alatt áll. A betelepülőknek kedvezményes árú ingatlanokat, lakásépítési támogatásokat, adókedvezményeket biztosítanak.

A legjelentősebb gazdasági szervezetek Kisteleken

Cég és elérhetősége

Tevékenysége

Céghelye / Telephelye

PRYSMIAN MKM Kft. - Kisteleki Kábelgyár

www.prysmian.com

Kábelgyártás

6760 Kistelek, Árpád u. 43.

Kisteleki M+M Sajtgyártó Kft.

http://www.kistelekisajt.hu

Tejtermék feldolgozás

6760 Kistelek, Vaspálya u. 2.

Unichem Kft.

www.unichem.hu

Vegyipari tevékenység

6760 Kistelek Tanya 491.

Probart Kft.

http://www.probart.hu/

Mélyépítés

6760 Kistelek, Kossuth u. 88.

 

 

AJÁNLÓ