Kistelek város honlapja

Gerace, Olaszország

Az „olasz csizma” talpán, Calabria tartományban található mintegy háromezer lakosú Gerace Kistelek legújabb testvérvárosa.

A Száz Templom Városaként is emlegetett település Calabria régióban, az Appennini-félsziget délnyugati végében fekszik. A régiót északnyugaton a Tirrén-tenger, délen a Jón-tenger, keleten pedig a Tarantói-öböl határolja. Szicíliától csak a Messinai-szoros választja el. Az Aspromonte Nemzeti Park területén fekvő város határai Agnana Calabra, Antonimina, Canolo, Cittanova, Locri és Siderno.

Neve a görög lerax szóból származik, amelynek jelentése karvaly. A legendák szerint a tengerpartról, a szaracén támadások elől menekülő lakosokat egy karvaly irányította erre a vidékre, ahol egy új települést alapítottak. A 10. században a bizánciak fennhatósága alatt állt, majd a 11. században a normannok érkezésével a Szicíliai Királyság része lett. A középkor során nemesi birtok volt. Korabeli épületeinek nagy része az 1783-as calabriai földrengésben elpusztult. A 19. században nyerte el önállóságát, amikor a Nápolyi Királyságban felszámolták a feudalizmust.

A település legfontosabb nevezetességei a X. századi San Giovanello-templom, az 1045-ben épített katedrális, melybe Lokroiból származó oszlopokat építettek be, és a 13. században épült San Francesco-, azaz Assisi Szent Ferenc-templom.

Gerace-val élő és baráti kapcsolatot ápol a város. A testvérvárosi és a lakosok közötti kapcsolatot nagymértékben erősítette az Európa a polgárokért” – Testvérváros-program keretében megvalósuló Our Past is Our Future– Meeting of cultures in Kistelek, Múltunk a jövőnk – Kultúrák találkozása Kisteleken” című program, melynek köszönhetően 2014. november végén Gerace-ből egy 41 fős küldöttség látogatott Kistelekre.

A három napos találkozó számos olyan programot kínált a kisteleki és a Gerace-ből ide érkező lakosok számára, amelyek során megismerhették egymás múltját és jelenét, építészeti, kulturális örökségeit és hagyományait.

A kialakult baráti kapcsolatokat az önkormányzaton kívül a magánszemélyek és a városban működő olasz klub tagjai is rendszeresen ápolják.

További információ: http://www.comune.gerace.rc.it/

AJÁNLÓ