Kistelek város honlapja

Tájékoztatás a „Humán kapacitások fejlesztése a Kisteleki Járásban” elnevezésű projektről (sajtóközlemény)

Az EFOP3.9.2-16-2017-00013 azonosító számú „Humán kapacitások fejlesztése a Kisteleki Járásban” elnevezésű projekt 2018. január 1-én indult. A projekt teljes költsége: 250 000 000,- Forint, Az uniós támogatás intenzitása: 100%-os vissza nem térítendő támogatás. A megvalósítás ideje: 2018. január 1. – 2020. 12. 31. A Kistelek kistérség hat településén megvalósuló program célcsoportja a járás teljes lakossága. A rendkívüli helyzet hatással van a projekt megvalósítására.

A pályázat során eddig több típusú tevékenységet valósítottunk meg. A települési önkormányzatok által fenntartott humán közszolgáltatásokban dolgozó szakemberek képzése, továbbképzése megvalósítására kiírt közbeszerzési eljárás során az OKTKER-Nodus Kiadó Kft. adta a legkedvezőbb ajánlatot. A tervezett képzések 2019 áprilisában elkezdődtek, és 2019. december 31-ig befejeződtek. A képzések 580 főt: óvodapedagógusokat, humán közszolgáltatásban dolgozókat, tanulókat és munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű személyeket érintették.

A gyermekek, tanulók személyiség és kompetenciafejlesztését segítő programok keretében az „ökokörök” tevékenységének részeként műhelyfoglalkozások és öt nagy családi terepi túra valósult meg környezettudatos nevelési célokkal. Iskolán kívüli nyelvtanítás a járás hat településén 7 csoportban működik felső tagozatos általános iskolások bevonásával. Informatikai kompetenciafejlesztés 30 órás képzés keretében a gimnázium tanulói körében valósult meg. A Digitális kompetenciafejlesztést szakkör jelleggel heti két csoportnak (összesen 18 főnek) 2 órában tartunk a kisteleki általános iskolás korosztálynak. A projektben megvalósuló rendezvények beszerzésére közbeszerzési eljárás kiírására volt szükség, az eljárás nyertese a Vidáman Kft. lett. 2018-ban és 2019-ben évente a járás településein 1-1 családi napot rendeztünk. „Családi nyár” elnevezésű tevékenységünk keretében 6 településen összesen 12 db egyhetes tábor jellegű programot szerveztünk. A hátrányos helyzetű gyerekek, tanulók, hallgatók közneveléshez, felsőoktatáshoz való hozzáférésének támogatása érdekében ösztöndíj programot hirdettünk, melynek keretében összesen 40 gyermek kap ösztöndíjat havi rendszerességgel 20 hónapon keresztül. A program részeként kiemelten fontosnak tartjuk a gyermekek mentorálását. A „Komplex óvodai szolgáltatásfejlesztés” részeként óvodai egészséghét valósult meg, melyben 6 település 7 óvodája vett részt; sajtkukac-, angol- és zeneovi foglalkozások voltak heti rendszerességgel. Az óvodai családi és informáló napokat a járás mindegyik óvodájában megtartottuk. 2019 szeptemberében az óvodákban mediációs hetet szerveztünk.

Jelenleg a rendkívüli helyzetben a programok és tevékenységek átszervezése történik: a meghirdetett rendezvényeket (település családi napok, óvodai családi és informáló napok) a Kormányrendeletnek megfelelően elhalasztottuk; a „Családi nyár” táborainak szervezését átütemeztük. Több tevékenységünket online formában és digitális oktatás keretében tovább tudjuk folytatni: iskolán kívüli nyelvtanítás, „tanoda” jellegű programok, tanulástechnika szakkör. A veszélyhelyzet idején munkatársaink kiemelt figyelmet fordítanak a projektben résztvevő gyermekekre és családjaikra, szükség esetén segítik őket.

Kapcsolat:

Sejbenné Mészáros Edit projektmenedzser

6760 Kistelek, Árpád u.1-3.

E-mail: efophuman@gmail.com

Web: http://www.kistelek.hu/efop392

Tel.: 0620/952-0093

AJÁNLÓ