ERDŐJÁRÓ VADÁSZ-MADARÁSZ TÁBOR ÓPUSZTASZEREN (2018.06.25-06.29.)

A bentlakásos táborban résztvevő gyerekeket az integrált térségi gyerekprogram családmenedzserei és munkatársai szervezték, együttműködésben az iskolák pedagógusaival, felmérve a gyerekek érdeklődését, nyári igényeit.

A bentlakásos tábor bemutatkozással, a heti program egyeztetésével és a közös szabályok lefektetésével kezdődött. Ezután névtanulós és csapatépítő játékokkal hangolódtak egymásra a gyerekek. Ebéd után kis felfedező túrát tettek az erdőben – növényekkel ismerkedtek. Ezután megnézték a solymászat alapvető felszereléseit. Vacsora után a helyi és szomszédos vadőrök, amatőr sportvadászok érkeztek terepjárókkal és kis csoportokban 2 órás vadlesbe vitték ki a gyerekeket a környékbeli lesekbe. Éjszakai tábortűzzel zárták a napot, többen kipróbálták, hogy milyen csöndben hallgatni az éjszaka zajait, eltávolodva a fényektől, emberektől.

A második nap hajnali madárdalkereső túrával indult. Napközben egy helyi madarász érkezett, aki saját fotóit vetítette a gyerekeknek, sok ismerős és számukra ismeretlen fajról láthattak szép fotókat, melyek helyben, saját lesekben készültek. Délután kis túra az erdőben, csontokat vizsgálva, agancsot és gombát keresve.

Harmadik napon túrára indultak az előző napi madarász vezetésével, hogy élőben is felfedezzenek néhányat a megismert fafajokból, közben növényekkel, életnyomokkal ismerkedtek. Visszatérve egy fafaragó mutatta be művészetét a gyerekeknek az elkészített alkotásain keresztül.

A negyedi nap szintén korán indult, hajnalban nyomkereső túrára indultak. Visszatérve kézműveskedhettek a gyermekek, a csapat egyik része bőrből készített karkötőt, vagy telefontokot, másik része tűnemezelt, kinyomóformák segítségével készítettek halat, nyulat, kakast. Délután a helyi erdész mutatta be megszerzett trófeáit, mesélt a vadászélményeiről, nagy tekintélyt kiváltva a gyerekekből.

Utolsó napon mindenki befejezte még az elkezdett kézműves alkotását, majd 3 csoportban táborzáró túrára mentek – az elrejtett helyeken feladatokat kellett megoldaniuk, hogy a megfelelő irányban tudjanak tovább haladni. Sikerrel visszaért minden csapat. ezután még néhány záró játék következett, majd a takarítás, rendrakás magunk után és búcsúzkodás.

A gyerekek nagyon jól érezték magukat a táborban, sokat meséltek szüleiknek, sok élménnyel gazdagodtak, érdekes dolgokat tanultak, nagy tudású, hiteles embereket ismerhettek meg. A színvonalas szakmai programokon nem csak elméletben, de gyakorlatban is megismerhették a vadászat több mozzanatát. A tanév végén fáradt gyerekeknek sikerült kikapcsolódási lehetőséget teremteni, mellyel közösségi élményhez is jutottak – sokat jelentett a szabad mozgás a kötöttségeket egyébként is nehezen tűrő gyerekeknek.

Kategória: Beszámolók, Rendezvények | A közvetlen link.