Kistelek város honlapja

Napsugár Otthon Kistelek

A Napsugár Otthon integrált intézmény, mely idősek, pszichiátriai betegek és fogyatékos személyek gondozását látja el. A kisteleki részleg 1995. július 1-jén kezdte meg működését. A szolgáltatás célja időskorúak ellátása, gondozása, ápolása.

A Napsugár Otthon alapító és irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma, középirányító szerve, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (1132 Budapest, Visegrádi u. 49).

A 114 férőhelyes otthon tágas, világos, jó elrendezésű épület, melyben lift és portaszolgálat működik. A kétszintes épületben az ellátottak lakószobái, szintenként társalgó, betegszoba, nővérszoba, valamint könyvtár, tornaszoba, foglalkoztató és személyzeti helyiségek találhatók.

A lakószobák 2-4 férőhelyesek, bútorozottak, nővérhívó rendszerrel felszereltek. Részben közös fürdőszobával, részben saját fürdőszobával rendelkeznek. A földszinten kialakításra került egy demens részleg, ahol a szellemi hanyatlásban szenvedő ellátottak felügyelete megoldott.

Saját korszerűen felszerelt konyha biztosít étkezést és az ellátottaink egészségi állapotának megfelelő diétát. Az intézmény saját mosodával rendelkezik.

Szolgáltatásaik által teljes körű az ellátás, így a 24 órás felügyelet, az orvosi ellátás, a mentálhigiénés gondozás és foglalkoztatás. Az épülethez akadálymentesített „pihenőudvarok” tartoznak, az egyéb szolgáltatások között megtalálható a büfé és a fodrászat.

A teljes körű ellátást 33 fő szakdolgozó, valamint kisegítő személyzet (takarító, mosodai dolgozó, karbantartó) biztosítja. A gondozást a gondozási részleg és a mentálhigiénés csoport szoros team munkában végzi.

A napi gondozási-ápolási feladatok mellett nagy hangsúlyt fektetnek az itt lakók mentálhigiénés gondozására, foglalkoztatására. Céljuk az ide beköltözők aktivitásának, állapotának a szinten tartása, hasznosságtudatuk megtartása. A lehetőségekhez képest olyan elfoglaltságok biztosítása, melyben az itt élő aktívan kiveheti a részét, önállóságát megtartva élheti minden napjait.

Fontos feladatnak tekintik a szellemi hanyatlásban szenvedő betegek gondozását, mentális állapotuk szinten tartását, egyúttal biztosítják a hitélet gyakorlását is.

Az intézmény nyitott a hozzátartozók, érdeklődők számára. A Napsugár Otthon intézményeit a szolgáltatás jobb körülményeinek elérése érdekében a Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány támogatja.

További információ: www.nolak.hu

AJÁNLÓ