Kistelek város honlapja

Bölcsőde - TKI Köznevelési és Gyermekjóléti Intézmény

A bölcsőde 2 csoporttal működik: 24 férőhellyel és szakképzett fiatal kisgyermeknevelőkkel. Csoportonként 2-2 nevelő biztosítja a kellemes légkört, melyben a gyermekeknek önálló tevékenységekkel lehetőségük adódik az őket körülvevő világ megismerésére és képességeik fejlesztésére.

Fontos feladata a gyermekek számára biztosítani az érzelem gazdag környezetet, ahol önfeledten, aktívan tapasztalhatják meg a játék örömét, és mindéhez nélkülözhetetlen, hogy a családokkal együtt működve segítsék bölcsődések egészséges személyiségfejlődését.

A játék a kisgyermekkor legfontosabb és legfejlesztőbb tevékenysége, mely által gazdagítják ismereteiket, tapasztalatokat szereznek, megismerik a tárgyak tulajdonságait, fejlesztik fantáziájukat, megfigyelőképességüket, és a gyerekek a játék által megtanulják irányítani figyelmüket, egyre hosszabb ideig tudnak elmélyülten tevékenykedni, melyre kiváló lehetőséget biztosítanak az alkotótevékenységekkel, ami által kreativitásuk teljesedhet ki. A tevékenységeket évszakokhoz, ünnepekhez is igazítják, és énekléssel, verseléssel, mondókázással színesítik, amelyek nagy hatással vannak a kisgyermekek érzelmi, értelmi és szociális fejlődésére.

Mindehhez hozzájárul a bölcsőde megfelelő tárgyi környezete: a tágas csoportszobák, életkoruknak megfelelő játékok és korosztályukhoz igazodó berendezési tárgyak. A csoportszobák mellett tágas udvar, európai uniós elvárásoknak megfelelő udvari játékok ösztönzik a gyermekeket a biztonságos önfeledt mozgásra, hiszen a szabad levegőn való játék, torna lehetőséget nyújt az egészség megőrzéséhez, edzettség megszerzéséhez. Rossz idő esetén kihasználják a bölcsődénkben működő só szobát, melyben a Somandrin oldat hatására a só barlangok klímáját lélegezhetik be, ami jótékony hatást gyakorol a légzőszervi megbetegedéseknél. Esős csapadékos napokon is biztosított a mindennapos mozgás, melyre a bölcsőde kör alapú termében kialakított tornaszobában van lehetőség, ahol labdák, szivacsszőnyegek, szivacshengerek, holdjáró autók, trambulin használatával lehet játékosan tornázni.

A nyári forróság idején hideg-meleg vizes tusolóban felügyelet mellett pancsolhatnak a gyerekek.

A bölcsődéseknek napi 4x-i étkezés biztosított változatos formában. Rendszeresen kapnak gyümölcsöt, nyers zöldségféléket. A főétkezések megfelelően komplettáltak.

A bölcsődei dolgozók a igyekeznek a családokkal szorosan együttműködni és családias hangulatú bölcsődei légkört teremteni, ahol a gyermekek, szülők és a kisgyermeknevelők egyaránt jól érzik magukat.

AJÁNLÓ