Kistelek város honlapja

Ellehetetlenülhet a kisteleki 500 milliárd Ft-os zöld beruházást célzó, akkumulátor részegységet gyártó beruházás

„Akkumulátorgyár épülhet Kisteleken is” címmel egyre több médium, elsősorban politika felhangú cikket jelentetett meg ezzel kapcsolatosan az elmúlt napokban, melyek sok, téves, nem kellően alapos, a város és a befektető számára hátrányos és előnytelen félinformációkat tartalmaznak. Erre tekintettel szükségesnek tartom a rendelkezésünkre álló, tényszerű tájékoztatást megtenni a tárgykört érintően.

Kistelek Város Önkormányzata és a mindenkori képviselő-testület immáron több mint két évtizede megfogalmazta azon célt, hogy Kistelek fejlesztésközpontú, vállalkozóbarát befektetés-orientált kisvárosként a térség húzóereje, motorja kíván lenni. Ennek megfelelve, a folyamatos fejlődés érdekében a testület - a korábbi ciklusokon keresztül - mindig egyhangú döntéseivel támogatta és segítette a fejlesztéseket, a Kisteleken beruházni kívánó cégeket, vállalkozásokat. Ennek érdekében vásárolt az önkormányzat területeket és alakított ki gazdasági, beruházás-ösztönző zónákat, ipari parkot a lakott területen kívüli külterületi területrészeken, figyelve arra, hogy a kisteleki lakosokat az itt folytatott tevékenységek a legkisebb mértékben se terheljék, a mindennapjaikat ne akadályozzák, ne lehetetlenítsék el, az életminőségüket ne rontsák le. Ezen célokkal egyidejűleg hasonló erővel jelent meg minden egyes döntésnél az, hogy a fejlesztésekből, betelepülő vállalkozásokból származó előnyök (iparűzési adó, egyéb gazdasági vonzatok, munkahelyek) helyben hasznosuljanak, helyben maradjanak, településünket gazdagítsák. Ez volt a záloga annak, hogy Kistelek mára egy élhető, sok-sok fejlesztésen átesett, virágzó kisvárosi képet mutat. Mindezek -a nehéz gazdasági környezetben történő- fenntartásának, fenntarthatóságának és a folyamatos fejlődésnek az alapja az, hogy keressük és megragadjuk azon fejlődést szolgáló lehetőségeket, melyek a településre hozhatók, megelőzve más, szintén ezen beruházásokért versengő települést a régióban. A kistelekiek érdekében, őket képviselve a városvezetés, a képviselő-testület mindig nagy és jószándékú erőfeszítéseket tett és tesz ez irányba. Ezért tartom sajnálatosnak azt, hogy egyesek -saját önös érdektől vezérelve- kimondva, vagy kimondatlanul is a kistelekiek ellen dolgozva nehezítik, akadályozzák e célok megvalósítását, felelőtlen nyilatkozataikkal, szándékos félremagyarázásokkal kockáztatva azt, hogy adott esetben a befektető elálljon befektetési szándékától, vagy más települést részesítsen előnybe, komoly kárt okozva ezzel településünknek.

2022. év végén, 2023. év elején a képviselő-testület majdnem teljes egészében örömmel fogadta azt a megjelenő érdeklődést, mely a pandémia és a háború okozta gazdasági negatív hatások mellett, közel két év után befektetői oldalról egyre erőteljesebben jelenik meg ismét városunk életében.

Ebbe sorolható az is, hogy 2022. év végén városunkat megkereste az Európa-Center-Miskolc Kft. az autópályához közeli -a településtől 2-2,5 km-re lévő a Gazdasági övezetben található fejlesztési terület területvásárlási igényével.

A Cég Ipari Park fejlesztésekkel foglalkozik több helyszínen az országban, így Kisteleken is, tekintettel a település jó logisztikai elhelyezkedésére és autópálya közelségére.

Ezzel párhuzamosan a HIPA Magyarország (Nemzeti Befektetési Ügynökség) által támogatott befektetői projekt helyszíneként Kisteleket, mint az egyik legmegfelelőbb, esetleges beruházási helyszínt és annak előzetes vizsgálatát jelentette be a több mint 20 kiajánlott helyszín közül.

Az Önkormányzat tulajdonában lévő és befektetés-ösztönzés céljából több, mint 10 éve megvásárolt, településrendezési tervben gazdaságfejlesztési övezetként szabályozott területekre képviselő-testületi felhatalmazás mellett, most is kiajánlást tettünk az Európa-Center-Miskolc Kft. részére.

Ezzel párhuzamosan a Képviselő-testületet előbb munkamegbeszélésre, majd rendkívüli ülésre összehívva 8:1 arányban, támogatólag döntöttünk az évek óta értékesítésre szánt terület eladásáról, majd ezen szándék előszerződésben történő megerősítéséről (továbbra is 8:1 arányú döntéssel).

Egy kínai érdekeltségű, zöld beruházást célzó részegység gyár kereste meg városunkat, a HIPA illetve az Európa-Center-Miskolc Kft-én keresztül. Tárgyalás folyamán a protokoll szerinti tájékozódást követően megfogalmazták, hogy Magyarországon, illetve még az Unió területén több helyszínen vizsgálják a közel 1.2 Mrd EUR bekerülési költségű beruházás lehetéséges helyszínét. Ez a beruházás illeszkedik az Európában már jelen lévő, ott versengő fejlesztésekhez, mely így versenyelőnyt jelenthet hazánknak és Kisteleknek is nem csak az európai, de a világpiacon is. Fontos -és a beruházás Kistelekre települése kapcsán kiemelt- tényezőként jelenik meg az, hogy a gyártás nem tekintendő akkumulátor gyártásnak, végképp nem hagyományos akkumulátor gyártásnak, mert a gödi, vagy a debreceni üzemektől eltérően is, itt az akkumulátor-anyagok és részelemek vertikálisan integrált gyártása történne a jövő leginnovatívabb és legfentarthatóbb területét jelentő úgynevezett „zöld akkumulátorokhoz”.

Összefoglalva: mindezzel kapcsolatban a képviselő-testület és a média részére is többször nyilatkoztam, hogy többek között (más és más típusú beruházók mellett) -az érintett területek vonatkozásában- tárgyalások folytak olyan befektetővel, aki akkumulátor részegységet, egy pozitív elektród (katód) előállítását kívánná Kistelekre hozni.

Kistelek és a térség, de alapvetően a dél-alföldi régió szempontjából is óriási jelentőségű lenne az, ha a kicsit több mint hétezer lakosú kisvárosunkba egy 500 milliárdos befektető érkezne. Ez nagyon sokat jelentene, mind a munkahelyek, mind a helyi iparűzési adó szempontjából és olyan megnyugtató alapokra helyezné a településünk gazdálkodást, mely Kistelek fejlődését, jövőjét mértékadóan és hosszú távon meghatározná az elkövetkező évekre, évtizedekre mindez, vonzva egyúttal többi befektetőt, beszállító vállalkozást, segítve a helyi vállalkozóinkat, piacot teremtve azok részére is.

A városunkat megkereső akkumulátor részegységet előállító gyár létesítését a média kész tényként kezeli, mely tárgyban két nagyon fontos dolgot szükséges megemlíteni:

1. A település, annak gazdasági övezete majdnem minden tekintetben alkalmas a fogadásra -a meglévő infrastrukturális helyzetet, lehetőséget tekintve-, kivéve az elektromos áram igény biztosíthatóságát. A jelenlegi ismeretünk, és a tájékoztatás alapján a beruházó által elvárt 2,5 éves időintervallum alatt nem vállalható az energiaszolgáltató Magyar Villamos Művek részéről a szükséges kapacitás biztosítása, csak 5 év alatt történhetne ez meg. Mindez azt jelenti, hogy a beruházás megvalósításának esélye jelentősen csökkent.

2. Az ilyen jellegű beruházás környezetre gyakorolt káros hatása gyakorlatilag 0. A vízenergia igénye nem nagyobb, mint egy nagyobb kertészeté (2000 liter/perc).

Mindezzel összefüggésben nagyon fontos az, hogy a környező települések mennyire együttműködő partnerek.

Kistelek partnerként minden szükséges háttéranyagot ehhez a beruházáshoz is, mint minden más ilyen kezdeményezéshez, biztosított.

Sajnálatos látni azt Kistelek esetében is, hogy a -mondhatni ellenzéki- nagypolitika találkozott a helyi politikai aktivitással, amikor is fontosabb lehet az önös érdek, mint a településé, térségé, régióé. Úgy tűnik, hogy azt a fajta beruházást igyekeznek ezen erők megakadályozni, már előzetesen is ellehetetleníteni, blokkolni, aminek nem csak önmagában Kistelek, hanem Kistelek mint gesztor is húzná a hasznait azzal, hogy esetlegesen a beszállítói kör (pl.: aki dobozt, raklapot, stb. gyárt), vagy más alvállalkozói tevékenységet végez a környező településekről, Kiskunmajsától, Mindszentig, Pusztaszertől Baksig. Egy ilyen program tehát komplex gazdaságfejlesztésről szól a mellett, hogy az itt maradó iparűzési adó Algyő, vagy hasonló adottságokkal rendelkező települések szintjére, vagy azt meghaladó szintre tud emelkedni.

Tanulságként egyrészt azt látom, hogy vannak olyanok, akik azt az álláspontot képviselik, hogy „semmit sem kell csinálni”, mert azzal nem hoznak létre rosszat, másrészt úgy tűnik, hogy az önös érdek mindent felülmúlhat.

Sajnálatos, hogy ebbe a sorba az egyik helyi települési képviselő, Mészáros Gábor is beállt, mert ezzel, illetve az ügyben -az országos médiában, a nagypolitikában- tett nyilatkozatával nehéz -adott esetben kilátástalan- helyzetbe hozta a kisteleki projekt megvalósítását, csökkentve a beruházói bizalmat a településünk és a térség irányába. Ezt a projektelőkészítésben részt vevők azonnal jeleztek önkormányzatunk felé.

Ezzel kapcsolatban nyomatékosan fejezem ki azt, hogy Kistelek településre csak olyan beruházás érkezhet, csak olyan beruházásnak adunk szó szerint „zöld utat”, amely esetén a környezetvédelmi előírások, szabályok (beleértve a helyi, az országos és Európai Uniós követelményeket is) teljes körűen betartásra kerülnek.

Mindezzel összefüggésben kifejezhető, hogy az említett részegység gyár károsanyag kibocsátási értéke 0.

Elmondható, hogy az országosan kiajánlott 21 lehetséges helyszín közül Kistelek első helyre került. A képviselő-testület támogatólag, 8-1 arányban döntött, hogy a szükséges önkormányzati, 10 éve ilyen céllal és szándékkal vásárolt -az autópályához közel eső- területet, területeket előszerződéssel értékesíti annak a befektetést-ösztönző társaságnak, amely többek között ezt a beruházást, más nagy projektek menedzselése mellett, Kistelekre kívánja hozni, közvetíteni.

Általános elvként rögzíthető, hogy az ilyen volumenű -Kistelek történetében egyedülálló, soha nem látott nagyságrendű- beruházás bizalmi kérdés is egyben, mely cég kizárólag olyan helyre települ, ahol egyetértés van, nem pedig marakodás.

Polgármesterként ez idáig nem tapasztaltam a várost, a város jövőjét érintő fontos kérdésben széthúzást, adott esetben politikai hovatartozás különbözősége esetén sem. A képviselők mindig kizárólag a helyi érdekeket, a kistelekiek érdekeit tartották szem előtt. Ezt az elvet (a város mindenek feletti érdekét) nem szegték meg, nem lépték át pillanatnyi politikai előnyszerzés reményében sem. Sajnálom, hogy idáig fajult a helyzet, nevezetesen, hogy az egyedi, az önös érdek már most, a helyi választások előtt egy évvel előtérbe kerül azzal, hogy egyúttal mindez az itt élő családok, lakosok helyben történő boldogulásának a kárára történik.

Egy ilyen volumenű beruházás nagyságrendileg 1 Mrd Ft. iparűzési adóbevételt is jelent éves szinten.

Kistelek 2006 óta valóban „zöldebb” lett, hiszen az intézményeink 95 %-át geotermális energiával fűtjük, ezáltal eltűntek a kémények, a füst. Ha ezen az úton a település tovább akar menni, úgy egy ilyen nagyságrendű iparűzési adóbevételnél legalább 30-40 %-a visszaoszthatóvá válik a lakosság irányába, hasznos célokra: elérhető cél lenne az, hogy támogatva (80 %-os támogatással) a magántulajdont, a lakóházak esetén is azok megújuló energiával legyenek ellátva. Ez fordítható lenne napelemre, ahonnan egy elektromos kerékpárt, motorbiciklit, vagy autót lehetne lényegesen olcsóbban, „zöldebb” energiával ellátni, akár így a fűtést is sok-sok háztartásban megoldani.

A beszedett adóbevétel visszaforgatásával egy élhetőbb, fenntarthatóbb és gazdagabb településsé válhatna Kistelek együttműködve a lakossággal, nem terhelve a kistelekiek pénztárcáját.

Mindezen elérni kívánt és a beruházás kapcsán reálisan tervezehető és megvalósítható cél került veszélybe a nem átgondolt, elsősorban a nagypolitikától -adott esetben felülről- vezérelt, általános paneleket alkalmazó és közvetítő, a helyi érdekeket és a tényeket figyelmen kívül hagyó -kívülről irányított- média-megnyilvánulások esetén.

Mindezzel kapcsolatban jogos kérdésként vetődhet fel, hogy mik a tények?

· Erős képviselő-testületi felhatalmazással (8 igen 1 nem szavazat mellett) terület-értékesítéssel kapcsolatos előszerződés került megkötésre azon, logisztikailag

megfelelő, a településtől messze eső, nagyságrendileg12,6 HA önkormányzati területre, mely terület ilyen jellegű hasznosítását az önkormányzat 10 év óta próbálja megtenni. A területet megvásárló Kft. befektetést ösztönző tevékenységet folytató, nagyvolumenű, komoly -adott esetben nemzetközi- beruházás-kiközvetítéseket végző cég.

· Az adás-vétel -a helyi viszonyok figyelembe vételével is- kifejezetten magas, Kistelek számára nagyon előnyös, 1500 Ft/m2 + ÁFA vételáron, 10 % foglaló kikötése és megfizetése mellett történt.

· A vevő vásárlási szándékakor jelezte, hogy a területek hasznosítását befektetést ösztönző tevékenysége kapcsán kívánja a jövőben megtenni azzal, hogy a területekre, és a közvetlen környezetében lévő -megvásárolni szándékozott- magántulajdonú területekre -összesen közel 49 HA-t érintően- beruházási céllal kiközvetítéseket végez, mely kapcsán a vásárlás időpontjában egy pozitív elektród (katód) előállítását gyártó cég – több egyéb beruházási lehetőség mellett- érdeklődik egy jövőbeni fejlesztés kisteleki területre történő telepítése érdekében.

· Nem akkumulátorgyár Kistelekre településéről van jelen esetben szó, hanem egy kínai-koreai érdekeltségű cég pozitív elektród (katód) előállítását gyártana zöld akkumulátorokhoz, nulla környezetkárosító hatás, kibocsátás mellett, egy mezőgazdasági vállalkozásnál kisebb vízigénnyel, mely beruházás 500 millárd Ft. nagyságrendű lenne, és éves szinten 600-1000 millió Ft iparűzési adót eredményezne Kistelek városának. A 21 -versengő- lehetséges megvalósítási helyszín közül Kistelek első helyre került. Mindez egyúttal rengeteg befektetőt, alvállalkozót, beszállítót hozna Kistelekre és térségünkbe, mely mértékadó befolyással, közvetlen és közvetett gazdasági hatással bírna egyúttal a környező településekre és a dél-alföldi régióra is.

· A település, annak gazdasági övezete majdnem minden tekintetben alkalmas a fogadásra, kivéve az elektromos áram igény biztosíthatóságát. A jelenlegi ismeretünk, alapján a beruházó által elvárt 2 ½ -éves időintervallum alatt nem vállalható az energiaszolgáltató Magyar Villamos Művek részéről a szükséges kapacitás biztosítása.

· A területeket megvásárló cég egyidejűleg több kiajánlást is végez Kistelek vonatkozásában is, így a lehetséges portfólióban van egy laskagomba termesztő üzem, és húsfeldolgozó üzem terve is.

Mindamellett, hogy egy képviselő híján minden képviselő-testületi tag támogatja a fejlesztést, a kisteleki fejlesztéseket és az ennek érdekében tett lépéseket, sajnálatos tény egyúttal az is, hogy a fentiek ellenére egyesek, akár települési képviselő is, önös -vélhetően politikai- érdekből, torz híreknek helyt adva, mindent megtesz, megtesznek azért, hogy Kistelek fejlődésének útjába álljanak. Teszik ezt a lakosság képviseletében úgy, hogy nem tudott az, hogy hány lakos osztja, támogatja véleményüket.

Mindez, a városunk stabil jövőjét eredményező gazdaságfejlesztési irány kerülhet így feláldozásra a 2024-ben sorra kerülő önkormányzati választás oltárán, egyúttal szembe menve a kisteleki lakosok érdekével.

Kérem Kistelek lakosainak a higgadt, józan, helyi viszonyokat és lehetőségeket figyelembe vevő mérlegelését és együttműködő, a város fejlődését segítő támogatását.

Nagy Sándor - Kistelek város polgármestere

AJÁNLÓ