Kistelek város honlapja

Tájékoztatás kóbor állatokkal és közterületre kiengedett állatokkal kapcsolatos szabályokról, a vonatkozó aktualitásokról

Kóbor állatok -ebek- befogása, elhelyezése

A települési önkormányzat kóbor állatok befogásával kapcsolatos feladatait „Az állatok védelméről és kíméletéről” szóló 1998. évi XXVIII. törvény szabályozza, mely jogszabály az önkormányzatok részére önként vállalható és kötelező feladatokat állapít meg.

A települési - a főváros belterületén a fővárosi - önkormányzat kötelező feladata a település belterületén a kóbor állatok befogása. Az így befogott kóbor állat - amennyiben a befogástól számított 15 napon belül a kóbor állat tulajdonosa nem válik ismertté - az állam tulajdonába kerül.

A 2022. január 1-jén hatályba lépett, „A kóbor állat befogásával, tulajdonjogának átruházásával és elhelyezésével kapcsolatos feladatok ellátásának részletes szabályairól” szóló 785/2021. (XII. 27.) Korm. rendelet értelmében:

A kóbor állatokkal kapcsolatos feladatok ellátását az önkormányzat megoldhatja saját ebrendészeti telep üzemeltetésével, illetve gyepmesterrel, de úgy is, hogy szerződést köt egy ebrendészeti telepet működtető természetes vagy jogi személlyel.

Az ebrendész feladata az ebrendészeti tevékenység ellátása és a település belterületének szükség szerinti rendszeres, de legalább kéthetenkénti rendszerességgel történő bejárása az ott található kóbor állatok felderítése érdekében. Az ebrendésznek lakossági bejelentés alapján is ki kell mennie a helyszínre.

A rendelet szabályozza az ebrendészeti telep működésének műszaki feltételeit.

Az egészséges állatok befogadástól számított minimális tartási ideje 14 napról 45 napra emelkedik, az állatokról részletes nyilvántartást kell vezetni, és fel kell őket tüntetni a kötelezően létrehozandó honlapon is.

Minden ebrendészeti vagy gyepmesteri telepnek kötelező lesz sorszámozott, időrendi nyilvántartást vezetnie a befogott, illetve leadott állat fajáról, fajtájáról, ivaráról, koráról (vagy becsült koráról), ismertető jegyéről, egyedi azonosítójáról, immunizáltságáról, illetve befogásának körülményeiről.

Minden állat mikrocsippel megjelölve, veszettség ellen beoltva, ivartalanítva vagy ivartalanítási kötelezettséggel, féreghajtóval kezelve, írásbeli megállapodással adható majd örökbe, illetve a gyepmesteri vagy ebrendészeti telep Magyarországon bejegyzett szervezettől nem kérhet kihozatali díjat az állatért. Minden esetben törekedni kell az eredeti gazda megtalálására.

A rendelet meghatározza a minimális ellátási követelményeket, valamint a csoportos tartás szabályait is, mely értelmében kizárólag azonos ivarú, ivartalanított, egymással szemben agressziót nem mutató állatok kerülhetnek ugyanazon férőhelyre.

Kistelek Városi Önkormányzat jelenleg is rendelkezik a rendelet hatálya alá tartozó feladatot ellátó ebrendészeti teleppel, melynek 2022. július 1. napjától meg kell felelnie a rendelet szerinti, az ebrendészeti telep működésére és a kóbor állatok elhelyezésére vonatkozó feltételeknek. Ezen új feltetélek túlnyomó részének jelenleg is megfelel az ebrendészeti telepünk, a jogszabályi új -elsősorban- adminisztratív kérdéseket érintő követelményeknek a megadott határidőig történő teljesítésére megtesszük a szükséges intézkedéseket. Ezáltal az ebrendészeti telepünk egyre jobban megfelel majd az elvárásoknak, és mind jobban szolgálja a kisteleki lakosok és egyúttal az állatok érdekeit, méltó körülményeket magas szintű szolgáltatást nyújtva.

 

Közterületre kiengedett állatok, ebek

A kutya szökésének, a közterületre történő kijutásának megakadályozása az állattartó kötelezettsége, mint ahogyan a chippeltetés és az évenkénti veszettség elleni oltás beadatása is.

Amennyiben a kutya – az állattartási szabályok megszegéséből eredően- 8 napon túl gyógyuló sérülést okoz, a tulajdonos, a kutyatartó a felelős és egyúttal kártérítési felelősséggel tartozik.

Minden kutyatulajdonos, aki a felügyelete alatt álló kutyát a közterületre kiengedi és kóborolni hagyja, nem tartja be a felelős állattartás szabályait szabálysértést követ el.

Kistelek Városi Önkormányzat, az ebrendészünk nagy figyelmet fordít arra, hogy a jogszabályi kötelezettséget az állat-, a kutyatartók betartsák, ezért figyelem felhívással, szükség esetén szankció kilátásba helyezésével, kötelezéssel és csak a legvégső esetben szankcionálással teszünk intézkedéseket arra, hogy a jogszabályi rendelkezéseket figyelmen kívül hagyó állampolgárokat -a kisteleki lakosok védelme érdekében- a jogkövető magatartásra rábírjuk. Minden ellőttünk ismertté váló és bizonyítható szabályszegés esetén elsősorban azt tartjuk szem előtt, hogy a meggyőzés eszközével lépjünk fel és csak a legszükségesebb esetben tegyünk hatósági eljárásokat, együttműködésre törekedve a kutyatartóval.

E vonatkozásban a közelmúltban több eredményes hatósági eljárás is indult és jelenleg is folyamatban van a jogszabályi rendelkezések következetes betartása, annak hatósági oldalról történő segítése érdekében.

Kiemelt fontosságúnak tartjuk a prevenciót, így nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy egyúttal mások védelme érdekében mindig előzetesen tájékoztassuk a kutyatartókat a jogkövető kutyatartásra, ezzel segítve felhívni a figyelmüket az ezzel járó felelősségére is.

Dr. Nagy Rusztem - Kistelek város aljegyzője

AJÁNLÓ