Kistelek város honlapja

Sajtóközlemény - TOP-1.1.3-16-CS1-2017-00005

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projekt azonosítószáma: TOP-1.1.3-16-CS1-2017-00005

Projekt címe: Kistelek rövid ellátási láncokhoz kötődő agrárlogisztikai fejlesztései és a helyi termékek értékesítési csatornáinak szélesítése

Támogatás összege (Ft): 115 766 915

A beruházás összköltsége (Ft): 116 700 000

A projekt megvalósításának kezdete: 2018.03.01.

A beruházás 100%-os készültségi szintjének mérföldköve: 2021.01.15.

A projekt várható fizikai befejezésének dátuma: 2021.02.22.

A projekt a TOP-1.1.3-16 Helyi gazdaságfejlesztés felhívás célkitűzéseihez kapcsolódik, összhangban a fenntartható és befogadó, növekedést célzó, belső erőforrásokra épülő, helyi gazdaságfejlesztést élénkítő, munkaalapú társadalomra vonatkozó nemzeti célkitűzéssel.

A beruházás európai uniós támogatás segítségével a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. 

Kistelek Város célja a helyi piac bővítésével, hogy lehetőség nyíljon a helyi nyersanyag értékesítésére, a lokális igényekre támaszkodó helyi mezőgazdasági termékek helyi piacokon történő elérhetővé tétele és ismertségének, elismertségének javítására.

A projekt a TOP-1.1.3-16-os pályázati konstrukció; a Helyi gazdaságfejlesztési felhívás célkitűzéseihez kapcsolódik, melynek átfogó célja a fenntartható, belső erőforrásokra épülő, gazdaságélénkítő és foglalkoztatás-ösztönző térségi és helyi gazdaságfejlesztés. Az önkormányzat a helyi termelőkkel való együttműködésen keresztül a helyi termékek helyi piacokra való hatékony eljuttatását kívánja megvalósítani továbbá a gazdaságot élénkíteni törekszik, mellyel közvetve és közvetlenül a foglalkoztatás általános helyi tendenciáit is javítani kívánja. A helyi termelői piac olyan piac, ahol a kistermelő a piac fekvése szerinti megyében, vagy a piac 40 km-es körzetében működő gazdaságából származó mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari termékét értékesítheti.

A helyi piacra minél nagyobb arányban kell eljutniuk a helyi termékeknek. Az ökologikus szemléletű, fenntartható gazdálkodási formáknak - mint amilyen a tanyai gazdaságok – a pozícióját növelni szükséges. A beruházás által további lehetőség nyílik a helyi termékek előnyeinek kihangsúlyozására, egészségesebb élelmiszerek eljuttatásához a lakosság részére, kedvező árak kialakítására, ezáltal a lokalitást erősítő folyamatokhoz való hozzájáruláshoz. Fontos szempont, hogy a termék nem több kézen keresztül jut el a fogyasztóhoz-, így akár olcsóbb is lehet - és a vegyszermentes, bio jellegéből adódóan hosszabb távon az egészség megőrzésben is szerepet játszik.

A helyi mezőgazdasági termékek helyi piacokra való hatékony eljuttatásának céljából, a helyi termékek értékesítési csatornáinak infrastrukturális támogatását szolgálja a megvalósult agrárlogisztikai beruházás.

A közvetlen célként meghatározott Agrárlogisztikai Centrum jött létre. Az infrastruktúra kialakításával az épületkomplexum - a helyi mezőgazdasági termékek helyi piacokra való hatékony eljuttatásának érdekében - a raktározás, hűtve tárolás, osztályozás, csomagolás tevékenységeknek kiváló helyszínéül szolgálhat.

Mindezen tevékenységek folytatására alkalmas területen kívül 2 üzlethelység hűtőkamrákkal felszerelve, valamint egy piaccsarnok létesült szabadtéri árusítóhelyekkel, közlekedőterekkel, parkolóval valamint kerékpártárolóval, az akadálymentesítésre vonatkozó előírásoknak megfelelően. Az előírásoknak megfelelően került kialakításra a szociális blokk, valamint egy iroda a tevékenység irányításához.

Az Agrárlogisztikai Centrum működtetéséhez elengedhetetlenül szükséges eszközök beszerzése megtörtént. 

A projektről bővebb információ a www.kistelek.hu oldalon található.

 

További információ kérhető:

Kistelek Városi Önkormányzat

6760 Kistelek, Árpád u. 1-3.

Tel.: +36 62/598-100

e-mail: hivatal@kistelek.hu

AJÁNLÓ