Kistelek város honlapja

SAJTÓKÖZLEMÉNY - A Berotel Networks Kft. hazai és uniós források felhasználásával végzett újgenerációs NGA és felhordó hálózatfejlesztést a kisteleki járásban

A szupergyors internet program keretein belül történő fejlesztés a kisteleki járásban összesen 6 települést érintett. Az újgenerációs hálózatok megépítése lehetővé teszi a digitális esélyegyenlőséget azáltal, hogy minden háztartásban biztosítja a legalább 30mbps letöltési sávszélességű internet hozzáférést. A Széchenyi 2020 program keretében elnyert támogatás összege 312,36 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás a kisteleki járásban.

A 2014-2020 tervezési ciklusban szereplő Európai digitális menetrend célkitűzéseivel összhangban a Kormány 2014. február 5-én elfogadta a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiát, mely tartalmazza a hazai infokommunikációs szektor fejlesztésének irányait.

A Szupergyors Internet Program (SZIP) fő célkitűzései:

-       piaci szereplők bevonásával 2018-ra megvalósuljon az egész országot lefedő Új Generációs Hálózatok (NGA) fejlesztése, melynek köszönhetően valamennyi háztartásban biztosítható legyen a legalább 30 Mbps sávszélesség internet szolgáltatás

-       a háztartások legalább 50%-a számára 100 Mbps sebességű internet szolgáltatásának lehetősége

-       az államigazgatás és önkormányzatok kiszolgálására hivatott állami hálózatok továbbfejlesztése, földrajzi kiterjedésének megnövelése új végpontok felkapcsolásának elősegítése.

A SZIP projekt fő célkitűzése megteremteni az egész országot érintő digitális esélyegyenlőséget azáltal, hogy az előfizetők a legmodernebb technológiáknak köszönhetően villámgyorsan és stabilan kommunikálhatnak, mozgathatnak nagy terjedelmű digitális anyagokat, férhetnek hozzá a legfontosabb friss információkhoz. A fejlesztés eredményeként a stabil és gyors internet szolgáltatás mellet lehetőség nyílik úgynevezett triplay szolgáltatásokat is igénybe venni, azaz egyazon hálózaton keresztül szélessávú internet, interaktív funkciókat kínáló modern IPTV és internet alapú vezetékes VoIP telefon szolgáltatás is elérhető.

A Kisteleki járásban a fejlesztést a Berotel Networks Kft. valósította meg, mely társaság főtevékenysége vezetékes távközlés. Magyar tulajdonú családi vállalkozás főtevékenysége mellett optikai távközlési hálózatok tervezésével, építésével és üzemeltetésével, illetve IPTV, Internet és VoIP (telefon) szolgáltatások nyújtásával foglalkozik. A távközlési hálózat úgynevezett FTTH GPON technológiával épült, mely azt jelenti, hogy az optikai szál közvetlenül a háztartásokban végződik. A Berotel Networks Kft. elérhetővé teszi előfizetői számára az 1000 Mbps sávszélességű internetet a járás teljes területén, beleértve a sűrűn lakott településeken belüli ingatlanokat és a települések agglomerációjában ritkán lakott tanyavilágot is a hálózattal érintett területeken. A társaság által alkalmazott hálózati topológia tulajdonsága, hogy a későbbiekben a kábelhálózat és rendszer cseréje nélkül lehetővé teszi a még nagyobb sávszélesség elérésének lehetőségét is.

A projekt megvalósítása során minden településen nyílt közcélú WIFI hotspotok is telepítésre, beüzemelésre és üzembehelyezésre kerültek, illetve a lehető legmagasabb sávszélesség - melyet a Berotel Networks Kft. biztosít - teszi lehetővé bárki számára az adott köztereken való internetre való felcsatlakozás lehetőségét.

A Berotel Networks Kft. a beruházást teljes egészében 2020 szeptember végére befejezte és a folyamatos építések során erre az időpontra több ezer ingatlan elérheti már a kor legkorszerűbb és legfejlettebb rendszerén üzemelő internet, tv és vezetékes telefon szolgáltatásokat.

További információ kérhető:

Czabula József Attila – Ügyvezető

Berotel Networks Kft. info@berotel.hu

 

AJÁNLÓ