Kistelek város honlapja

2020.04.16. - KORONAVÍRUS - Háziorvosi jótanácsok

Tisztelet Kisteleki Lakosok!

Ezzel az interjúval segíteni szeretnénk Önöket, hogy ebben a nehéz élethelyzetben hogyan tudnak önmagukra és másokra is még jobban vigyázni.

Azzal kezdeném, hogy a legfontosabb, hogy fegyelmezetten és felelősségteljesen viselkedjünk! Arra is figyelnünk kell, hogy mi magunk ne kapjuk el a betegséget, és arra is figyelnünk kell, hogy mi se adjuk át másnak! Várható, hogy Magyarországon is nagyobb méreteket fog ölteni a koronavírus járvány. Tegyünk meg mindent azért, hogy a lehető legkevesebb ember betegedjen meg!

A jelenlegi járványt okozó koronavírus akut légúti tünetegyüttest okoz. Enyhébb és súlyosabb légúti tünetek is előfordulnak. A leggyakoribb tünetek a láz, köhögés, fáradékonyság. De előfordul torokfájás, nehézlégzés, fejfájás, izom- vagy ízületi fájdalom, hidegrázás. Ritkább tünet a hányás, hasmenés. A fiatal, egészséges szervezetek nagyobb valószínűséggel könnyebben vészelik át. Akiknek krónikus betegségük van, még ha fiatalok is, ez a koronavírus okozta légúti megbetegedés nagyobb valószínűséggel súlyosabb tüneteket és szövődményt okoz. A legnagyobb veszélyt a szív- érrendszeri, tüdőgyógyászati, daganatos alapbetegséggel rendelkező idős betegek számára és a cukorbetegek számára jelenti. Amit tehetünk, hogy a vírus terjedését a legnagyobb mértékben megakadályozzuk.

A koronavírus okozta betegség főként cseppfertőzéssel terjed. Ez azt jelenti, hogy ha csak beszélgetünk, és elég közel állunk egymáshoz, már átadhatjuk a vírust egymásnak. Fontos, hogy egymástól legalább 1.5- 2 méteres távolságra álljunk, ne beszélgessünk hosszabb ideig, és viseljünk szájmaszkot! A szájmaszkkal takarjuk el a szánkat és az orrunkat is! Ezzel megakadályozzuk, hogy a mi szánkból tovább terjedjen a vírus. Kisebb mértékben ad védelmet a használója számára. Kezünkkel se a maszkot, se az arcunkat ne fogdossuk, ne tapogassuk! Már kaphatóak a varrt szájmaszkok, ezek is nagyon jó szolgálatot tesznek. Érdemes a maszkot cserélni napközben, napi 2-3 maszkot használni, ha a készletünk engedi. Az egyszer használatos maszkot használat után dobjuk ki, a textil maszkot naponta mossuk és vasaljuk! A maszkot a gumiszalagnál megfogva vegyük le az arcunkról! Aki köhög, tüsszög, használjon zsebkendőt, és a használt zsebkendőt dobja ki a szemétbe!

Fertőtlenítsük a kezünket minél többször, akár óránként! Amikor otthonról elmegyünk pl. boltba, és megfogunk különféle tárgyakat, amikor hazaérkezünk, mindig fertőtlenítsük a kezünket! A kesztyűhasználatról megoszlanak a szakmai vélemények. Ha kesztyűt használunk, a saját kezünket védjük. Ha kesztyűs kézzel, vagy kesztyű nélkül megfogunk bármilyen tárgyat, számolhatunk azzal, hogy akár a kezünkre, akár a kesztyűnkre koronavírus került. Ezért fertőtleníteni kell nagyon gyakran a kesztyűnket is és a kezünket is. Amit gyakran megfogunk, pl. táskánk, pénztárcánk, autó kormánya, kulcsok, ajtók, kilincsek..stb, mind fertőtleníteni kell! Hazaérkezéskor a ruhánkat cseréljük le, és amit az otthonunkon kívül használtunk, egyből mossuk ki. Az előszobák, cipők fertőtlenítésére is fektessünk hangsúlyt! Mind az alkoholos, mind a klóros fertőtlenítők, a klóros háztartási takarítószerek is megfelelőek. Pl. hypo, domesztos.

Három fogalmat szeretnék tisztázni! Az egészséges, a tünetmentes vírushordozó, és a tünetekkel rendelkező beteg fogalmakat.

Koronavírus betegség szempontjából egészséges az az ember, akinek a szervezetében nincs koronavírus. Ő nem fertőz.

A tünetmentes vírushordozó az, akinek még nincsenek tünetei, de a vírus már a szervezetében megtalálható, és terjeszti a vírust úgy, hogy nem is gondol rá, nem is tud róla. Ez a legveszélyesebb. Azt, hogy ma egészségesek vagyunk, és nincs koronavírus a szervezetünkben, csak két hét múlva tudjuk elég biztosan megmondani, ha a következő két hétben nem lesznek tüneteink. Ezért kérjük, hogy mindenki viselkedjen úgy, mintha fertőző lenne!

Beteg az az ember, akinek a szervezetében van a koronavírus és már tünetei is vannak. Ő is fertőz.

Ha bármilyen panasza van, akár korábbi krónikus betegség miatt, akár új panasz, legyen az légúti panasz, vagy más jellegű, legelőször telefonon hívja fel a háziorvosát! A háziorvosával meg tudja beszélni, mi a teendő. A gyógyszerek felírását is telefonon kell kérni a szokásos rendelési időben. A recepteket elektronikus formában írjuk fel, nem kell papírformájú receptért jönni, hanem lehet a patikába menni a gyógyszerekért egyenesen. Csak az inkontinencia betéteket, inzulinos tűket, vércukorméréshez a csíkokat és a kábító fájdalomcsillapítókat írjuk még papír alapú receptre. A szakrendelő intézetben korlátozottan érhetőek el a rendelések. A 259-611-es telefonszámon kell a szakrendelőt is először felhívni, és érdeklődni, milyen rendelések, milyen esetekben, hogyan érhetőek el. A telefonok folyamatosan csörögnek, kérjük, türelmesen próbálják újra hívni a telefonszámokat!

A szakrendelőben beléptető pont van kialakítva, egy orvos is segíti itt a munkát. A bejárat előtt, kívül kell várakozni, és az asszisztensek egyenként engedik be a betegeket. Mindenkinek hőt mérnek, hőemelkedéssel, lázzal, hurutos panaszokkal nem lehet az épületbe belépni. A sürgős betegek ellátása zajlik elsősorban.

A szakrendelőben sebészet, tüdőgyógyászat, belgyógyászat, labor, röntgen, kardiológia, nőgyógyászat rendelések vannak. Mindenhová telefonon kell bejelentkezni, és a panaszok alapján lesz eldöntve, hogy mikorra tud az intézet időpontot biztosítani.

Végezetül….

Hangsúlyozom a fegyelmezett és felelősségteljes viselkedést, legyünk nagyon óvatosak, vigyázzunk magunkra és a többi emberre! Maradjunk otthon, annyit menjünk el otthonról, amennyit feltétlen szükséges, álljunk egymástól 2m távolságra, használjunk szájmaszkot, minimalizáljuk a személyes találkozások számát, kerüljük a csoportosulást! A koronavírus által okozott betegségnek nincs speciális gyógyszere. Fontos, hogy a szervezetünket erősítsük, az immunrendszerünk, védekezőképességünk a betegségekkel szemben legyen minél erősebb! Szedjünk vitaminokat, különösen A, C, D vitamint, cinket, szelént!

Sportoljunk, ez is erősíti a védekezőképességünket. Amit tudunk, sportoljunk otthon! De el lehet menni futni, nagyot sétálni! Ekkor is szem előtt tartva, hogy nem másokkal együtt, hanem vagy egyedül, vagy csakis azokkal, akikkel egy háztartásban élünk, otthon is össze vagyunk zárva!

Nem könnyű időszak ez számunkra. Most érezzük, hogy mennyire társas lények vagyunk. Érezzük az eddig természetesnek vett társaság hiányát, a munkahelyi, baráti társaságok, összejövetelek hiányát, vagy csak például azt, milyen jó is egy kicsit beszélgetni az ismerősökkel az utcán. Nehéz a gyerekeknek is otthon, az osztálytársak, barátok nélkül.

Használjuk ki most az internet, a telefon adta lehetőségeket, és próbáljunk ilyen módokon beszélgetni egymással, a kapcsolatokat tartani, ápolni. Fordítsunk nagyobb figyelmet az idős hozzátartozóinkra, ismerőseinkre. Azt gondolom ez az élethelyzet az ő számukra még nehezebb. Keressük ennek a helyzetnek is a pozitívabb arcát! Több időt és figyelmet tudunk a családunkra fordítani, amiből eddig kevesebb volt. Előkerülhetnek a poros kártyák, társasjátékok, előtérbe kerülhetnek a nagy beszélgetések.

Mindenkinek jó egészséget kívánunk!

 

dr. Rózsa Mária, dr. Szekeres Szilvia

AJÁNLÓ