Kistelek város honlapja

Színházi nyár Kisteleken

Színházi nyár Kisteleken!

Egy évvel ezelőtt útjára indítottuk a „Kisteleki Színház”-nak elnevezett programunkat. Akkor azt szerettük volna, hogy már 2017 nyarán tarthassunk színházi előadásokat a Klebelsberg Művelődési Központban vagy szabadtéri színpadon. Most már tudjuk, hogy színházat „csinálni” nem egyszerű és nem olcsó feladat, így az ötlet tavaly nyáron csupán csak terv maradt.

Úgy tűnik, ha egy gondolat megszületik, akarattá válik, majd energiává, akkor eljut olyan helyekre, amire nem is gondolnánk, csak szeretnénk. Ősz elején csörgött a telefonom és felhívott Galambos Zoltán, a budapesti Körúti Színház igazgatója. Elmondta, hogy olaszországi nyaralásán, egyik este már csak ő és még egy idősebb férfi volt a tengerben. Kiderült, hogy a férfi magyar és kisteleki. Zoli megkérdezte tőle, hogy van-e színház, illetve vannak-e színielőadások Kisteleken. Az úriember elmondta, hogy nincs, de úgy tudja és azt hallotta, hogy mostanában gondolkodnak ennek megvalósításáról. Így jutott el hozzám az igazgató, és hívott fel, felajánlva az együttműködést és a közös munkát. Erre vártam, egy olyan kapcsolatra, ahol a szakmai munkát profi, hozzáértő emberek végzik. Sikerült megállapodnunk egy olyan konstrukcióban, ami a Körúti Színháznak is kedvező és kisvárosunknak is teljesíthető.

Beindult a „gépezet”, három fantasztikus előadás igazolta a téli-tavaszi időszakban, hogy sikerült kölcsönösen előnyös megállapodást kötni. A színészek örömmel jöttek hozzánk, olyan színészlegendákat hoztak magukkal többek között, mint Koltai Róbert, Esztergályos Cecília, Koncz Gábor, mi pedig szívesen dolgoztunk a sikerért. A közös munka meghozta gyümölcsét. Köszönetet szeretnék mondani Kistelek és a környező települések lakosainak, kultúrát, színházat kedvelő közönségének, akik igent mondtak, és mindhárom előadáson megtöltötték a nézőteret!

Mi magunk is sikernek éltük meg a történteket, hasonlóképpen színházi partnereinkhez. Igazgató úr az egyik előadás után elárulta, hogy minden nyáron megszervezik, az úgynevezett Magánszínházak Országos Színházi Találkozóját (MOSZT), amelyhez új helyszínt szeretnének kipróbálni. Mivel nagyon megszerették Kisteleket és a helyi közönséget, szívesen jönnének ide nyári programjukkal. Megkérdezett, hogy befogadnánk-e őket és felvállalnánk-e ezt az egy hetes programsorozatot. Az egyeztetések után igent mondtunk, vállaltuk a rendezvény befogadását. Így vette kezdetét az első „Kisteleki Színházi Nyár” programjainak összeállítása, amelynek időpontját a Kisteleki Búcsú előtti hétre terveztük, egyben felvezetőként a Búcsú augusztus 20-ai programjaihoz. 2018. augusztus 14-19. között minden este egy-egy színházi előadást láthat a közönség. A hat estén át tartó előadássorozat áll egy nyitó előadásból, négy színházi darabból és egy záró gála előadásból. A nyitó előadás augusztus 14-én (kedden) 20.00 órai kezdettel Koltai Róbert kabaréestje lesz. 15-én (szerdán) este a „Fussatok bolondok” című vígjáték várja a közönséget a Vidám Színpad előadásában. 16-án (csütörtökön) „A miniszter félrelép” című darab szintén vidám perceket ígér a Bánfalvy Stúdió művészeinek fellépésével. 17-én (pénteken) a „Katyi” című produkció látható a Körúti Színház előadásában. Augusztus 18-án (szombaton) a Pesti Művész Színház mutatja be „A cirkuszhercegnő” című világhírű Kálmán Imre operettet. Vasárnap este Záró Gálával ér véget az egy hetes színházi sorozat.

Jegyeket és bérleteket már június 6-ától vásárolhatnak a Klebelsberg Művelődési Központ jegyirodájában. (Hétfő-csütörtök 9.00-12.00, 13.00-16.00; péntek: 9.00-12.00). További információ kérhető a 62/597-123-as telefonszámon.

Kísérő programokkal is készültünk a Kedves Közönségnek minden nap 15.00 órától a Szent István téren, ahol kicsik és nagyok, gyermekek és felnőttek is megtalálják a maguk számára megfelelő programot. A Körúti Színház fiatal színészei a helyszínen lévő gyerekekkel együtt Mesegyárat alakítanak ki, ahol a gyerekeket az előadásba bevonva mutatják be a valódi színpadi munkát. Emellett drámajátékot szerveznek a vállalkozó kedvű gyermekeknek, felnőtteknek. Körútimix néven zenés összeállítást adnak elő legnépszerűbb darabjaikból. Ajándék kereső-sorverseny, pólófestés mellett csütörtök délután az „Ágacska” című gyermekelőadást adják elő, amelyben nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is találnak humort. A színészek mellett a Szent István téren helyi fellépők szerepelnek a szabadtéri színpadon. Mindezek mellett kirakodó vásár, játszóház, népi gyermekjátékok, arcfestés stb. várja az érdeklődőket. Este a Retro terasz várja a kulturált kikapcsolódásra vágyókat.

A helyiek bizonyították, hogy nálunk is igény van a színvonalas kulturális bemutatkozásokra. Programsorozatunkkal tovább szeretnénk erősíteni, hogy mindenki számára elérhető, igényes kulturális értékeket közvetítsünk.

A „Kisteleki Színházi Nyár” augusztus 14-19. közötti programjaira szeretettel várunk Mindenkit! Bízom abban, hogy ez a kezdeményezés a nyitánya egy maradandó, hosszú távú, értékteremtő kisteleki eseménynek!

                                                                                     Mészáros Gábor

AJÁNLÓ