Kistelek város honlapja

Dr. Pálinkás Pál, orvos - (2014)

Pálinkás Pál 1943-ban született, törzsgyökeres kisteleki család elsőszülött gyermekeként. Már nagyszüleinek a nagyszülei is Kisteleken éltek.

Az általános iskolát és a gimnáziumot Kisteleken végezte, majd felvételt nyert a Szegedi Tudomány Egyetem Általános Orvos szakára, ahol 1967-ben kapott orvosi diplomát. Az egyetem elvégzése után Cegléden kezdett el dolgozni a Városi Kórház gyermekosztályán.

Megnősült, feleségével Cegléden telepedtek le. A kórházba is a gyógyító munkán kívül a tudományos munkában is részt vett, több megjelent cikk szerzője illetve társszerzője volt. 1971-ben levizsgázott Csecsemő és Gyermekbetegségekből, majd 1 év múlva körzeti gyermekorvosként kezdett dolgozni Cegléden.

Ebben az időben kezdték szervezni országosan a gyermekkörzeteket, így Kisteleken is, a Szegedi járásban elsőként. Szülők és a szakma is hívta Kistelekre. 1973-ban hazajött feleségével, és a lányuk már úgy született, hogy Kisteleken dolgoztak.

Abban az időben még működött Kisteleken a szülőotthon, így a körzeti munkán kívül az újszülöttek ellátását is végezte. Megszervezte – amikor még volt kötelező feladat – az óvodások és iskolások évenkénti szűrővizsgálatát.

1980-ban létrehozott egy úgynevezett Klinikai kislabort, ahol alapvető vér és vizeletvizsgálatokhoz volt lehetőség. Ezt a labort évekig társadalmi munkában irányította, és abból a kislaborból nőtt ki az 1987-ben megnyíló Rendelőintézet laborja, melyet 2 évig vezetett.

Alapító tagja volt az Egészségügyi KHT-nak, mely 1998-2009-ig irányította a Szakorvosi Rendelőt. Ez alatt a 10 év alatt ő volt az igazgató helyettes. Ő volt, aki 2007-ben Vígh doktorral és Kincses doktorral megálmodója volt a nappali kórháznak, az egy napos szemészetnek. Felépíttetésében és működtetésében jelentős szerepet játszott.

A 90-es évek második felében olyan kormányzati megnyilatkozások láttak napvilágot, hogy a gyermekkörzeteket beolvasztják a felnőttgyógyászatba. Ekkor megszerezte a felnőtt háziorvosi szakvizsgát is.

Kistelekre hazakerülésének második évétől, vesz részt a közéletben is. Először, mint tanácstag, később, mint választott képviselő. Az utóbbi választási ciklusokban alpolgármesterként dolgozott. A rendszerváltás utáni első parlament Egészségügyi Bizottságában, mint meghívott szakértő tevékenykedett.

A mai napig aktívan sportol, 4 évig pedig a Kisteleki Birkózó Egylet elnöke volt.

AJÁNLÓ