Kistelek város honlapja

Törökgyörgy József, táncpedagógus - (2013)

Hódmezővásárhelyen 1947. június 7-én született, felesége Tárkány Szűcs Erika. Három gyermekük született Erika, Magdi, és Melinda.

Már gyermekkorában közel került a zenéhez, a zeneiskolában citerázni kezdett, később nemcsak fuvolán, hanem zongorán és orgonán is megtanult játszani. 1965-ben érettségizett a Tömörkény István Gimnáziumban, édesapja szerette volna, ha a katonai pályát választja, de őt a zene és a képzőművészet jobban érdekelte.

A következő lépcsőfok a vonós-pengetős hangszerkészítő iskola, majd 1967-ben jelentkezett a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola történelem-ének szakára. A főiskolai tanulmányai alatt lehetősége nyílt Budapesten elvégezni a gyermektánc tanári képzést, majd 1978-tól a társastánc tanárképzést.

Első munkahelye a kisteleki II. Rákóczi Ferenc Ének-zenei Általános Iskola volt. Itt a történelem és ének tanítás mellett, az akkoriban az órarendbe beépítve minden osztályban gyermektáncot tanított. Az iskola zenei tagozatának igazgató helyettese volt, megalapította az Id. Vándor Rudolf Fúvószenekart. Ezek az évek lehetőséget adtak arra, hogy zenei és képzőművészi képességeit megmutassa. Az általános iskola intarziás képeivel volt díszítve, melyeket ma is megtekinthetnek a kisteleki múzeumban.

Az 1960-as évek elején az induló társastáncmozgalom első úttörője lett. Párjával, Erikával sok szép eredményt értek el.

1981-ben megalakult a Pro- Art Táncstúdió elődje a Kisteleki Táncklub. A klub megalakulása óta rendez klubközi versenyeket, de a Kisteleki Sportcsarnok megépülése adta a lehetőséget arra, hogy nemzetközi versenyeket is rendezzen a táncstúdió. Büszkévé teszi, hogy magas színvonalú rendezésnek köszönhetően az IDSF, a nemzetközi táncsport szövetség megadta a lehetőséget arra, hogy 2011-ben Ifjúsági Tíztánc Európa Bajnokságot, 2012-ben pedig Junior Latin Világbajnokságot rendezhessenek.

2008. március 15-én Sólyom László köztársasági elnök a Magyar Köztársaság címerével díszített aranygyűrűt adományozta neki a versenytánc hazai és nemzetközi el-, és megismertetéséért. Még ebben az évben Csongrád megye sportjáért emlékérmet kapott.

2009-ben közreműködésükkel versenytánc tagozat indult az Árpád Fejedelem Gimnáziumban.

Józsi bácsi hazai és 1996 óta nemzetközi pontozóbíró is.

Tevékenységének köszönhetően a kisteleki táncosokból eredményes versenyzők, és eredményes tánctanárok is váltak. Neki és a táncosoknak is köszönhetően a világ sok pontján ismerik Kistelek nevét, és nagyon sokan közülük el is jönnek a Kistelek Open Nemzetközi Táncversenyekre.

AJÁNLÓ