Kistelek város honlapja

Tűzoltóság

A Kisteleki Katasztrófavédelmi Őrs Kistelek Város Önkormányzata és a Katasztrófavédelem együttműködése eredményeképpen jött létre. 2014. augusztus 1-jétől összesen tíz településen, közte nyolc Csongrád megyei településen – Baks, Balástya, Csengele, Dóc, Forráskút, Kistelek, Ópusztaszer, Pusztaszer – és két Bács-Kiskun megyei településen – Csólyospálos és Kömpöc – lát el feladatokat, és javítja nagymértékben az ott élők biztonságérzetét.

Állománya egy őrsparancsnokból, egy katasztrófavédelmi megbízottból és 18 készenléti szolgálatot ellátó tűzoltóból áll. A tűzoltók a nap 24 órájában riaszthatók.

A tűzvédelmi és műszaki mentési feladatok ellátása mellett a polgári védelmi feladatok végrehajtásában is részt vesznek. Nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzés fontosságára, az iskolák felkérésére rendszeresen tartanak előadásokat a diákok számára.

Tevékenységük során napi kapcsolatot alakítottak ki a területükön működő önkéntes tűzoltó egyesületekkel. A hatékony együttműködés elősegítése érdekében – a beavatkozásokon túl - évente több alkalommal vesznek részt közös gyakorlatokon és bemutatókon.

Az állomás jelentősen lerövidíti a vonulási időket, amelyek eddig gyakran elérték a 30-40 percet is. Az őrs elhelyezkedését tekintve fontos szempont az is, hogy az M5-ös autópálya Szeged-Kiskunfélegyháza közötti mintegy 60 kilométeres szakaszán nem volt olyan egység, amely egy esetleges tűz vagy közlekedési baleset helyszínén ennyire gyorsan be tudott volna avatkozni.

Műszaki felszereltségét tekintve is kiváló az adottsága az őrsnek, ugyanis egy vadonat új Renault MDA3C Midlum típusú gépjárműfecskendővel rendelkezik. Az autó a legmodernebb tűzoltástechnikai eszközökkel, a műszaki mentésekhez szükséges kisgépekkel felszerelve áll készenlétben.

A laktanyában – a hivatali helyiségek mellett – újonnan felszerelt konyha, vizesblokk és egy háromágyas háló biztosítja a 24 órás szolgálathoz szükséges feltételeket. Mindezek mellett helyet kapott az épületben az őrsparancsnok irodája és az ügyelet helyiség, mely a legmodernebb technikai eszközökkel, frissen kiépített informatikai rendszerrel áll készen a riasztások fogadására.

Az Őrs a Szegedi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság alárendeltségében működik

AJÁNLÓ