Ópusztaszer

Ópusztaszer község Csongrád megye északi részén, a Kistelek járásban található. A térségre általában jellemző a mezőgazdaságból élők magas száma, az idős népesség számarányának növekedése, a fiatal, képzett munkaerő elvándorlása. Ópusztaszer 2228 fő lakosságából 1008 fő a település külterületén él, a községre jellemző a tanyás szerkezet, annak minden szociológiai szempontból leírt nehézségeivel. A település Szeged (30 km) és Kistelek (6 km) városok vonzáskörzetébe tartozik. A település belterületének infrastrukturális ellátottsága megfelelő, a külterület irányában elmaradott. Ópusztaszer közúti megközelíthetősége jó. Kisteleken keresztül az autópálya és az 5. számú főút elérhető, ugyanakkor a Szeged-Csongrád főútvonal észak-déli irányban átszeli a települést.

Tanyás, illetve volt majorság szerkezettel rendelkező külterületi település részek: Zöldhalom, Rontószél, Csajhát, Kis-zer, Heffner telep, Erzsébet telep, Székely telep, Karakás telep, Sándor major, Testhalom, Hantháza és Pitricsom.

Ópusztaszer állandó népessége: 2228 fő (2016. év). A 2016. év népességi adatait tekintve a korcsoport megoszlás a következő: 0-17 év közöttiek 331 fő, 18-54 év közöttiek 1.156 fő és a 55 év fölöttiek száma 741 fő.

A munkavállaló korú népesség (15-64 év közöttiek) 1590 fő (KSH, 2015.01.01-i állapot), ebből a nyilvántartott álláskeresők száma 47 fő (2016.02.20-i állapot) a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján.

A településen a legnagyobb foglalkoztatók az Ópusztaszer Községi Önkormányzat és intézményei (összes foglalkoztatott jelenleg 89 fő; ebből közmunkás 61 fő; a közmunkás létszám folyamatosan változik), Nemzeti Történeti Emlékpark és Napsugár Otthon Ópusztaszeri Pszichiátriai Otthona (278 férőhelyes pszichiátriai betegek ápoló-gondozó otthonból és 2 rehabilitációs célú lakóotthonból áll). A településen működő egyéni vállalkozások száma: 18 db, társas vállalkozások száma: 55 db. A lakosság jelentős része őstermelői tevékenységet folytat, számuk kb. 180 fő Az őstermelői tevékenységet akár jövedelempótló tevékenységként is végzik.

A településen turisztikai vonzerőt jelentő látványosságok:

  • Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (Feszty körkép, Skanzen)
  • 1860-ban emelt Pallavicine-kastély, 1880-ban két szárnnyal bővítették és eklektikus stílusban alakították át (ma szociális otthon).
  • Két világháború között épített római katolikus templom
  • Magyarok hét nyila c. tűzrománc- és fakompozíció, Morvai László alkotása (templommal szemben)
  • A település jelentős része a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzethez tartozik