Balástya

A projekt címe: „Humán kapacitások fejlesztése a Kisteleki Járásban”
A projekt száma: EFOP-3.9.2-16-2017-00013
A projekt teljes költsége: 250 000 000,- Forint
A támogatás intenzitása: 100%
A megvalósítás ideje: 2018. január 1. – 2020. 12. 31.


1950-ben lett önálló község. Az önálló községgé válás eléréséhez hozzájárult a lakosság számának jelentős növekedése, 1949-ben 6369 lelket számlált a falu. Azóta folyamatosan csökken a lélekszám. A csökkenés alapvető oka az, hogy a halálozás csaknem duplája a születés-számnak, valamint számottevő az elvándorlás.

A település Szegedtől 23 km-re fekszik. Az M5-ös autópálya és a Szeged-Budapest vasútvonal révén közúton és vasúton egyaránt könnyen elérhető. Gazdasága a mezőgazdaságra épül, melyben az intenzív kultúrák: a zöldség- és gyümölcstermesztés, a fólia alatti dísznövénytermesztés és zöldséghajtatás dominál, ami napjainkra ugyan csökkent, de változatlanul Balástya az ország primőrzöldség és vágott virág termelésének egyik központja. E rendszerváltás előtt jövedelmezőnek tartott tevékenység napjainkra egyre kilátástalanabb megélhetési forrássá vált a bizonytalan, kevéssé bővülő értékesítési lehetőségek és a mezőgazdasági termékek alacsony átvételi árai miatt, melyet tovább súlyosbítanak az egyre emelkedő működtetési költségek (növény védőszerek, energia).

1989-től folyamatosan gyarapodott a község portalanított utakkal, járdákkal, parkolókkal, gázvezeték-hálózattal, kábeltévé-rendszerrel, kibővült telefonhálózattal, sportcsarnokkal, az M5-ös autópályához feljáró úttal, belvízelvezető és szennyvízcsatorna hálózattal. Ettől az időszaktól a kereskedelmi és ipari vállalkozások száma ugrásszerűen növekedett. A település infrastrukturális ellátottsága teljes (ivóvíz, szennyvíz is van).

A tanyavilág a tanyai-falusi turizmus fejlesztéséhez nyújt kedvező feltételeket. Az Őszeszéki-tó a horgászat lehetőségét kínálja, madárvonulásban betöltött szerepe miatt természetvédelmi érték is. A település és környékén található látványosságok például a Páduai Szent Antal Római Katolikus Templom, a Hindu templom, Müllerszék.

A megye földrajzi helyzete miatt jelentős a nemzetközi átmenő forgalom, mely a települést is érinti: az E 75-ös elsőrendű főútvonal, valamint a közelmúltban átadásra került M5-ös autópálya is áthalad a községen, e utóbbiról két lehajtó is található Balástya területén. A Szeged – Cegléd – Budapest vasútvonal is keresztül halad a falun.

Ipari park a kedvező földrajzi adottságoknak megfelelően kialakításra került, hasznosítására jelenleg tárgyalások folynak.